Opgraderingen
- Johannes Kristensen
- 2. aug. 2022
- 3 min læsning
Opdateret: 3. aug. 2022

Manchester Citys akademi har udviklet sig enormt gennem de seneste årtier. I tre indlæg gennemgås transformationen og årsagerne til den. Dette er andet indlæg i serien.
Den 1. september 2008 offentliggjorde Manchester City, at man havde indgået en aftale med Abu Dhabi United Group det betød, at kapitalfonden med Sheikh Mansour i spidsen ville overtage Manchester City. Samme dag præsenterede City indkøbet af Robinho fra Real Madrid, som man erhvervede sig for en sum på £32,5 mio., hvilket på dette tidspunkt var en britisk transferrekordsum. Indkøbet var overraskende for ikke at sige chokerende for store dele af fodboldverden. Det varslede de ændringer, der var tiltænkt at følge af den nye ejers indtog i Manchester. Tre uger senere blev overtagelsen formelt set gennemført, da Khaldoon Al Mubarak blev udpeget som ny chairman i klubben. Det nye ejerskab i arbejderklubben var og er stadig i dag kontroversielt, og de moderne tendenser i topfodbold som klubben var med til at skubbe til med overtagelsen og de enorme ressourcer det medførte, bliver der også set skævt til fra mange fronter. Det er dog helt sikkert, at det nye ejerskab blev afgørende for, hvad akademiet i Manchester City siden har udviklet til.
I receptionen på klubbens anlæg er et citat fra Sheik Mansour trykt med stor skrift: ”We are building a structure for the future not just a team of all-stars”. Allerede fra start var der en hensigt fra den nye ejerkreds om, at man ikke blot ville hente superstjerner til klubben, men også selv være i stand til at producere dem inden for egen fold. I 2009 præsenterede klubben en vision om at åbne akademier rundt omkring i verden, der på lige fod med Platt Lane (hjemsted for Citys daværende akademi) skulle udvikle spillere med henblik på en dag at spille sig på førsteholdet. Året senere besluttede man at tilføre flere millioner pund til en stor opgradering af Platt Lane. Klubbens ekspansion kunne ikke blot komme førsteholdet til gode. Over hele linjen måtte man opgradere faciliteterne, og dette gjaldt ikke mindst for ungdomsholdenes forhold. Forbedringerne af Platt Lane bestod først og fremmest af nye omklædningsrum, et fitnesscenter og kontorfaciliteter.

Disse forbedringer matchede dog ikke klubbens ambitioner, og i 2011 besluttede man sig for at bygge et helt nyt anlæg tæt på Etihad Stadium, hvor akademiet skulle holde til. City Football Academy skulle kunne huse over 400 ungdomsspillere af gangen på de 80 hektar store træningsfaciliteter. Det nye akademi blev åbnet i 2014 og er senere blev en del af Etihad Campus, hvor alle hold i klubben i dag holder til. Akademiet anslås at have kostet mellem 150 og 200 millioner pund og var således en betragtelig investering i ungdomssystemet. Efter at have huseret på Platt Lane i mere end 30 år, blev skiftet til Etihad Campus starten på en ny æra for ungdomsudviklingen i klubben.
De nye forhold var topmoderne og gav ungdomskuldet i klubben optimale betingelser for at udvikle sig. At man betragteligt fik øget antallet af spillere, der kunne træne på anlægget på samme tid, betød også at City havde mulighed for at invitere en masse lovende spillere på prøvetræning. Kombinationen af faciliteter på højeste niveau og anlægningen af en masse nye baner ændrede Citys mulighed for at tiltrække spillere markant. Ser man på de akademispillere, der får debut på førsteholdet enten hos City eller i andre klubber, er det også tydeligt, at der op gennem 2010’erne sker en ændring fra, at man primært at udvikle engelske spillere til, at mange af dimittenderne har udenlandsk baggrund. En stor andel af disse spillere har spansk baggrund, hvilket afspejler det spanske indtog, der har præget de seneste 10 år ikke mindst med de to seneste spanske managers.

Opsummerende er der derfor ingen tvivl om, at nøglen til opgraderingen af akademiet skal findes i september 2008, hvor City blev overtaget af Abu Dhabi United Group, der hævede budgettet i klubben på alle fronter, og som havde et mål om at skabe et af verdens bedste ungdomssystemer. Klubben gjorde tog i 2008 flere skridt henimod den store forandring, der kom med anlægningen af Etihad Campus. Forholdene på Platt Lane var udmærkede men langt fra verdensklasse. Sheikh Mansour vil ikke nøjes med middelmådighed, og derfor blev akademiet omstruktureret til at kunne tiltrække og bibeholde topspillere i de topmoderne faciliteter. I den næste og sidste del af artikelserien, ser vi nærmere på, hvilke spillere der er kommet ud af akademiet. Vi tager desuden et kig på, hvordan ungdomsholdene har udviklet sig i konkurrencen med de andre engelske topklubbers akademier og forsøger at danne os et overblik over den aktuelle status på akademiet for at forsøge at gætte på, hvad vi kan forvente os i denne og de kommende sæsoner.
Alle artikler på Cityzen Dane er produceret i samarbejde med den officielle skandinaviske Manchester City Fan klub. Skal du ikke være medlem? Læs mere her
Kommentarer